Jak zrobić alla parmigiana? – przepis

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na alla parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracja Al Capone.

Składniki:

  • 2 okrągłe plastry cukinii
  • 2 okrągłe plastry bakłażana
  • ½ kulki mozzarelli 125g
  • Garść bazylii
  • 2 łyżki migdałów łuskanych
  • Parmezan
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przepis:

Przygotuj warzywa. Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój warzywa prostopadle w okrągłe plastry. Podobnie pokrój połowę mozzarelli. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przysmaż warzywa z obu stron tak, aby były miękkie, lekko posypując je solą. Po wysmażeniu cukinii i bakłażana odłóż je na talerz, by pozbyć się z nich wody. W międzyczasie przygotuj pesto bazyliowe domowej roboty. Do misy blendera wlej oliwę z oliwek i wsyp 2 łyżki migdałów łuskanych. Miksuj aż do rozdrobnienia migdałów.

Wskazówka:

Małe ilości pesto najlepiej przygotować w moździerzu. W przypadku blendera ręcznego lub kielichowego należy przygotować większą ilość. W innym wypadku składniki nie połączą się odpowiednio.
Następnie dodaj garść bazylii i miksuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zakończ pesto odrobiną parmezanu i dopraw solą oraz pieprzem.

Kiedy pesto masz już gotowe, możesz zacząć układać danie. Dla pewności odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym.

Układaj kolejno cukinię, mozzarellę, pesto bazyliowe i bakłażana aż do wyczerpania warzyw. Każdą z warstw warzyw oraz mozzarellę posyp odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

 

Wypowiedź: Patryk Bartnik, restauracja Al Capone.

Źródło: Newsrm.tv

Author: admin

Share This Post On