Słodkie mity, czyli cukier pod lupą

Sfera żywienia i dietetyki jest na tyle obszerna, że nie trudno o jakiekolwiek pomyłki czy niedomówienia. Ilość przeprowadzonych badań nie zawsze jest na tyle wystarczająca, żeby niektóre wyniki uznać za pewne. Co więcej, zdarza się, że przeprowadzone eksperymenty zaprzeczają sobie, tworząc tym samym dwie odrębne teorie. Podobną sytuację możemy zaobserwować również w kwestii cukru, dlatego w odpowiedzi na pytania powstał ten artykuł.

Dobry i zły cukier

Bardzo często można spotkać się z podziałem na cukier dobry i zły, charakteryzując tym samym cukry naturalne i dodane. Jednak niezależnie od występowania, pochodzenia z owoców (fruktoza), mleka (laktoza) czy cukierniczki (sacharoza) jest to ten sam cukier, o identycznej kaloryczności. Stwierdzenie „zdrowszy” może się odnosić jedynie do faktu, że cukry naturalne (tj. z miodu czy owoców) występują w towarzystwie cennych składników mineralnych, witamin czy błonnika. Pozornie korzystniejszym dla zdrowia będzie, więc spożywanie cukru naturalnego, jednak nie można przypisywać mu wyjątkowego działania.

Cukier uzależnia

Wiele z nas z pewnością słyszało o „uzależniającym” działaniu cukru. To stwierdzenie trochę na wyrost wpisuje się w działanie samego słodkiego smaku, przekręcając tym samym pojęcie uzależnienia. Odstawienie spożycia cukru nie powoduje, bowiem takiego rodzaju zmian behawioralnych, jakie można zaobserwować w przypadku tytoniu czy narkotyków. Tajemnicza „moc uzależnienia” cukrem wynika głównie z faktu, że jedzenie tego typu wydaje się bardziej atrakcyjne dla zmysłów, kojarzy się z przyjemnością, chwilami spędzonymi w gronie bliskich czy imprezami urodzinowymi.

Cukier powoduje cukrzycę

Mit, że cukier powoduje cukrzycę wynika z pewnością, z podobieństwa nazwy. Cukrzyca typu 2 jest chorobą, która dotyka bardzo licznej populacji społeczeństwa. Jej rozwój i możliwość zachorowania jest jednak w większości uwarunkowana otyłością, zwłaszcza brzuszną, dietą zawierającą wysoko przetworzone produkty, brakiem aktywności fizycznej, oraz ewentualnie predyspozycjami genetycznymi. Nie ma, więc bezpośredniego związku między cukrem a zachorowaniem.

Cukier wpływa na nadpobudliwość u dzieci

Wiele rodziców skarży się, że cukier powoduje nadpobudliwość u ich dzieci. Ten mit prawdopodobnie wywodzi się z błędnie przeprowadzonych badań, jeszcze w latach 70. Niektóre dzieci są bardziej aktywne, co powoduje zwiększone spożycie energii, która zazwyczaj pochodzi właśnie z batonów i ciastek. O ile ograniczenie produktów słodzonych to zdecydowanie prawidłowy ruch, cukier sam w sobie nie jest przyczyną złego zachowania.

Rozwój wiedzy żywieniowej zdecydowanie sprzyja nie tylko skutecznej diecie odchudzającej, ale i zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Chcąc być świadomym konsumentem warto poznawać nowe aspekty prawidłowego żywienia i stosować je w codziennej praktyce.

Author: admin

Share This Post On