Przepis na kawę lekką dla żołądka

Czasami po wypiciu kawy pojawiają się przykre dolegliwości w postaci zgagi, pieczenia i bólu żołądka. Mogą wynikać z drażniących właściwości substancji zawartych w kawie lub z nietolerancji laktozy. Dobra wiadomość jest taka, że można im zapobiec, jednocześnie ciesząc się smakiem i aromatem ulubionej kawy. Na czym polega tajemnica? Oto przepis na kawę przyjazną dla żołądka.

Drażniące właściwości kawy z mlekiem wynikają z kilku czynników. Przede wszystkim mają związek z działaniem niektórych substancji zawartych w kawie. Dotychczas uważano, że szkodliwy wpływ kawy na żołądek wynika z zawartości kofeiny. Jednak najnowsze badania pokazują, że to woski pokrywające zielone ziarna kawowe są odpowiedzialne za nieprzyjemne objawy. Woski to grupa substancji tłuszczowych, które są trudne do strawienia w przewodzie pokarmowym.

Drugim ważnym czynnikiem jest niskie pH czarnego naparu kawowego. Świeżo zaparzona kawa ma kwaśny odczyn, co w połączeniu z sokami żołądkowymi może wywoływać nieprzyjemne objawy nadkwaśności i zgagę. Z tego też względu niewskazane jest picie kawy na „pusty” żołądek. Wówczas działa ona bezpośrednio na delikatną i wrażliwą błonę śluzową żołądka, co może skutkować jej uszkodzeniem i rozwojem bolesnych schorzeń. Dlatego osobom cierpiącym na chorobę wrzodową lub nadkwaśność zaleca się rezygnację z kawy lub picie jej z dodatkiem mleka lub śmietanki, które neutralizują kwaśny odczyn czarnej kawy. Trzeba jednak pamiętać, że dodatek mleka znacznie ogranicza działanie zawartej w kawie kofeiny na organizm. Kawa z mlekiem w mniejszym stopniu pobudza i co ważne – słabiej pobudza metabolizm. A to ma wpływ na tempo spalania tkanki tłuszczowej, co jest istotne szczególnie dla osób, które wykorzystują kawę do przyspieszenia procesu odchudzania.

Na szkodliwy wpływ kawy z mlekiem na organizm ma też wpływ nietolerancja laktozy, czyli utrudnione trawienie cukru mlecznego zawartego w mleku. To spory problem, szczególnie dla osób, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą pić czarnej kawy, a dodatek mleka skutkuje pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości. Czy istnieje ratunek dla takich osób? Czy jedynym rozwiązaniem jest rezygnacja z ulubionej filiżanki porannej kawy? Na szczęście jest na to sposób.

Przepis na kawę latte przyjazną dla żołądka

Aby ulubiona kawa była lekka dla żołądka, a jej wypicie nie skutkowało nieprzyjemnymi dolegliwościami, należy odpowiednio dobrać składniki – do zaparzenia użyć kawy pozbawionej wosków oraz mleka bez laktozy.

Składniki:

– Naturalna kawa pozbawiona wosków – w aptekach dostępna jest kawa Gentile Stomach Friendly włoskiej firmy Bristot np. tutaj: http://www.i-apteka.pl/product-pol-47363-BRISTOT-Gentile-kawa-przyjazna-dla-zoladka-250g.html. To wysokiej jakości naturalna kawa mielona, która powstała ze zmieszania dwóch najlepszych odmian kawy – łagodnej w smaku Arabiki (70%) oraz pobudzającej Robusty (30%). Metoda odwoskowania ziaren nie pozbawiła kawy zawartej w niej kofeiny, a co za tym idzie – także jej naturalnych właściwości pobudzających. Gentile można pić bez obaw także w postaci czarnego naparu, ponieważ nie podrażnia przewodu pokarmowego. Z tego względu polecana jest także osobom, które na co dzień piją dużo kawy – przynajmniej po kilka filiżanek dziennie.

– Bezlaktozowe mleko – dostępne w marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Mleko bez laktozy powstaje poprzez dodanie do „zwykłego” mleka enzymu laktazy, który rozkłada laktozę do cukrów prostych. Z tego powodu mleko bezlaktozowe jest odczuwalnie słodsze, co należy uwzględnić podczas przygotowania kawy.

– opcjonalnie: cukier, czekolada, kakao, syrop smakowy, miód

Przygotowanie:

Z kawy mielonej przygotować espresso lub napar mocnej kawy. Mleko należy podgrzać i częściowo spienić. Opcjonalnie można wcześniej dodać do niego dodatki smakowe. Płynne mleko i piankę należy wlać do wysokiej szklanki, a po chwili po ściance delikatnie dodać przygotowaną gorącą kawę. Powinny powstać trzy warstwy: na dole płynne mleko, w środku ciemna warstwa kawy, na górze – pianka mleczna. Do dekoracji można użyć kakao, czekolady lub płatków migdałowych.

fot. by rport

Author: admin

Share This Post On