Najważniejszą rzeczą w tworzeniu deserów lodowych jest odpowiedni dobór smaków.
Lody waniliowe doskonale połączą się z karmelowymi czy sorbetem z czarnej porzeczki. Czekoladowe pasują np. do sorbetu malinowego. Nie tylko smak ma znaczenie ale również naczynie w którym zamierzamy podać nasz deser. Pucharki, szklanki, a nawet talerze idealnie się do tego nadają. Dzięki nim nasza kompozycja deserowa będzie wyglądać fantazyjnie.
Kolejnym krokiem są dodatki, takie jak świeże owoce czy polewy. Ważne jest by nie używać polew z butelki tylko takich przyrządzanym przez nas. Mogą być to zmiksowane owoce z dodatkiem cukru, albo rozpuszczona czekolada. Jak twierdzi Elżbieta Grycan lody waniliowe polane gorącą czekoladą dodadzą nam energii. Lody czekoladowe, bakaliowe czy malaga idealnie nadają się do jedzenia zimą, można posypać je czekoladą i wafelkami, a dla bardziej odważnych skropić odrobiną alkoholu.
Źródło: Newsrm.tv