Pizza należy do najpopularniejszych dań, a pizzerie są jednymi z najczęściej odwiedzanych lokali. Założenie pizzerii może być bardzo dobrym pomysłem na własny interes również dla osób, które nie mają doświadczenia w gastronomii. Jedną z najważniejszych decyzji, które musi podjąć każdy, kto decyduje się na otwarcie restauracji z pizzą w menu, jest wybór odpowiedniego pieca.
Bez wątpienia piec do pizzy to kluczowy element wyposażenia – to od niego będą zależały smak i jakość serwowanych dań. Wybierając piec trzeba wziąć pod uwagę wielkość oraz wydajność urządzenia i upewnić się, że będzie ono optymalnie dopasowane do naszych potrzeb oraz warunków panujących w lokalu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzai pieców, zarówno tradycyjnych, opalanych drewnem, jak i bardziej nowoczesnych – gazowych i elektrycznych.
Tradycyjne piece, które budowane są z cegły i opalane drewnem, nadają się świetnie do nastrojowych wnętrz. Można je z łatwością wkomponować w wystrój restauracji, co sprawi, że lokal stanie się atmosferyczny oraz bardziej oryginalny. Taki piec nie tylko przyciąga klientów, jest także ekonomiczny w eksploatacji, łatwy w obsłudze i praktycznie bezawaryjny.
Jeśli mamy inny pomysł na naszą pizzerię, stawiamy na dużą wydajność lub pizza jest tylko jednym z wielu dań, które chcemy serwować, warto zastanowić się nad funkcjonalnym piecem elektrycznym lub gazowym. W miarę rozwoju interesu można dokupić kolejne modułowe piece do pizzy, zwiększając w ten sposób stopniowo wydajność. Bardzo wydajnym, stosowanym w wielu pizzeriach rozwiązaniem są tzw. piece łańcuchowe lub taśmowe, w których pizza przesuwa się w miarę pieczenia.
Istotną kwestią, na którą musimy zwrócić uwagę wybierając piec do pizzy, jest możliwość serwisowania i dostępność części zamiennych. Trzeba pamiętać, że każda awaria pieca oznacza przestój w interesie, a co za tym idzie – straty finansowe.