Home Aktualności Co jeść, jak jeść i ile jeść?

Co jeść, jak jeść i ile jeść?

przez Andrzej

Co jeść, jak jeść i ile jeść? To pytanie stawia sobie coraz więcej osób. Jedni chcą zgubić zbędne kilogramy, inni poprawić samopoczucie lub pozbyć się ciągłego zmęczenia. Doskonałym rozwiązaniem są warsztaty dietetyczne, podczas których można zdobyć szeroka wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia.

Oferta kursów dietetycznych skierowana jest zarówno do osób, które chcą nauczyć się właściwego doboru produktów i komponowania posiłków, jak i dla osób, które wiążą z dietetyką swoją przyszłość zawodową. Kursy dietetyczne są wielotematyczne i na różnych poziomach zaawansowania, dzięki czemu każdy znajdzie w ofercie coś dla siebie.

Wiedza na temat odżywiania i ludzkiego ciała

Warsztaty dietetyczne obejmują naukę prawidłowego odżywiania, ustalanie jadłospisu dla osób otyłych i z nadwagą, uczą prawidłowego żywienia kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Są też kursy, na których można poznać zasady żywienia małych dzieci lub sposoby ustalania posiłków dla sportowców lub osób intensywnie trenujących.

Dzięki warsztatom dietetycznym można nie tylko pogłębić swoją wiedzę na temat wartości odżywczych poszczególnych składników pokarmowych, ale też poznać funkcjonowanie ludzkiego ciała oraz metabolizmu. Uczą się też, jak dobrać dietę do zapotrzebowania energetycznego konkretnej osoby, w zależności od jej trybu życia, aktywności i stanu zdrowia.

Sposób na nowy zawód

Osoba, która ukończy warsztaty dietetyczne, będzie wyposażona w niezbędną wiedzę na temat planowania i przygotowywania posiłków, będzie też potrafiła ustalić indywidualny jadłospis i niezbędną suplementację. Po ukończeniu warsztatów dietetycznych otrzymuje się certyfikat, który poświadcza nowe kwalifikacje zawodowe. Absolwenci mogą znaleźć pracę w poradniach dietetycznych, salonach odnowy biologicznej, punktach żywienia zbiorowego. Mogą też założyć prywatną praktykę jako dietetyk. Warsztaty dietetyczne to też doskonałe uzupełnienie wykształcenia, np. idealne dla osób, które ukończyły technologię żywności.

related articles

Napisz komentarz