Funkcja zaspokajania głodu i zapewniania przeżycia

Proces odżywania ma na celu karmienie komórek, by zapewnić ich żywotność. Gdy ustaje pobieranie pokarmów, narządy umierają. W jedzeniu znajdują się składniki odżywcze, których dzielenie się pozwala na budowę i funkcjonowanie wszystkich organów i układów. Przy podziale białek, cukrów i tłuszczów wytwarza się energia, potrzebna do wszystkich czynności organizmu: pracy mięśni, trawienia, krążenia krwi, wydzielania hormonów, przewodnictwa elektrycznego, utrzymania ciepła. Zapotrzebowanie na jakość i ilość jedzenia jest zależne od wieku, płci, masy ciała, wysiłku, stylu życia. Odpowiednie żywienie jest potrzebne, by zachować zdrowie. Niedobór pewnych składników, czy też zbyt mała lub duża ilość jedzenia są szkodliwe. Ważnym elementem odżywiania jest także odczuwanie smaku i zapachu. Za smak odpowiadają brodawki (kubki) smakowe umieszczone w jamie ustnej (głównie na języku), natomiast za zapach receptory umieszczone w kanałach nosowych. Trudno oddzielić od siebie te dwa zmysły. Węch pozwala pogłębić doznania smakowe. Najwymowniej świadczy o tym fakt, że kiedy mamy katar nie czujemy smaku potraw.

Autor: Ewa Iwańska

Author: admin

Share This Post On