Z milimetrową precyzją potrafią kroić w kilka sekund, ich dania zachwycają smakiem i wyglądem – to tylko kilka cech, które wyróżniają dobrego kucharza. Wielu z tych umiejętności można się nauczyć i samemu zostać kucharzem. Jak zaczynali najlepsi?
– Praca kucharza, czy praca szefa kuchni to krew, pot i łzy. Osiągnięcie sukcesu w gastronomii to lata dość ciężkiej pracy, zdobywania doświadczenia, czasami poświęcenia, ale jednocześnie trening osobisty – mówi newsrm.tv Paweł Oszczyk, kierownik działu ds. grupy klientów HoReCa w MAKRO Polska, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów.
Najlepiej zaczynać od poznania podstawowych smaków np. młodych ziemniaków. Ważne jest, żeby poznać różne smaki. Można to zrobić odwiedzając restauracje i później samemu w domu próbować odtworzyć dania.
– Dlatego zawsze polecam, żeby nie od razu zaczynać od nowoczesnej kuchni i trudnych dań. Najpierw najlepiej nauczyć się robić klasyczne rzeczy jak rosół czy dobre demi glace. Kiedy to już opanujemy, możemy zacząć bawić się i łączyć różne składniki – wyjaśnia Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar, członek Rady Programowej Szefa dla Młodych Talentów.
Prawdziwy szef kuchni musi także w sobie mieć odrobinę z artysty
– Nie wyobrażam sobie szefa kuchni, który siedzi tylko nad książką kucharską. Na pewno książka się przydaje, ona otwiera nam umysł, żebyśmy mogli jeszcze czegoś nowego spróbować – dodaje Jarek Walczyk, doradca gastronomiczny, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów.
Dobrego kucharza poznaje się też po tym jak kroi. Mówi się nawet, że z milimetrową precyzją potrafi kroić w kilka sekund. Do takiej perfekcji dochodzi się treningiem. Kolejną rzeczą, która wyróżnia dobrego kucharza jest technika gotowania. Przykład? Ryż będzie bez smaku, jeżeli porcję dla dwóch osób ugotujemy w 5 litrach wody. Wtedy cały smak zostanie nam w wodzie, którą wylewamy.
– Nieumiejętność gotowania ryżu jest naprawdę powszechna, mimo że wydaje się to takie oczywiste. Trzecią cechą dobrego kucharza jest umiejętność dobierania podstawowych smaków. Są już ustalone smaki, które łączą się ze sobą w smak doskonały. Warto o tym poczytać, spróbować i dopiero później możemy zacząć eksperymentować – dodaje Malka Kafka, przedsiębiorczyni, właścicielka sieci Tel Aviv Urban Food.
Uznaje się, że smak doskonały już istnieje. Jest to połączenie kilku składników, np. oliwy i czosnku lub sera roquefort i czekolady. Niektórzy odkrywają własny smak doskonały, np. dla Malki Kafki taka kompozycja to pomidor malinowy, świeże maliny, cebula i miód.
Jak zacząć karierę?
– Jak się zaczyna karierę, zawsze ma się jednego szefa. Swojego mistrza trzeba obserwować, pytać i uczyć się od niego. Ja zacząłem jak byłem bardzo młody, miałem 16 lat – dodaje Martin Castro.
– Dobrym początkiem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej jest udział w programie Szef dla Młodych Talentów. Jest to program prowadzony przez MAKRO Polska, który pozwala młodym kucharzom z całej Polski uczestniczyć w szkoleniach z szefami kuchni. Piętnastu najlepszych laureatów tych spotkań w tej chwili odbywa swoje staże w wiodących restauracjach w Polsce – mówi Paweł Oszczyk.
Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program edukacyjny w Polsce, skierowany do młodych kucharzy, stawiających pierwsze kroki w karierze. W jego ramach MAKRO Polska organizuje comiesięczne bezpłatne spotkania dla uczniów szkół gastronomicznych – Miksery Kulinarne. Odbywają się na nich pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni, prelekcje wyjątkowych postaci świata kulinariów oraz prezentacje produktów z całego świata. Na uczestników Mikserów Kulinarnych czekają quizy, a na zdobywców najlepszych wyników – tygodniowe bezpłatne staże we wiodących polskich restauracjach. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Pierwsza edycja programu odniosła wielki sukces: blisko 1100 uczniów z całej Polski wzięło udział w dziewięciu Mikserach Kulinarnych, spośród których wyłoniono piętnastu stażystów. Już wkrótce startuje nowa edycja, kolejne Miksery Kulinarne oraz jeszcze więcej konkursów z nagrodami. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow
Wypowiedź: Paweł Oszczyk, kierownik działu ds. grupy klientów HoReCa w MAKRO Polska, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów, Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar, członek Rady Programowej Szefa dla Młodych Talentów, Malka Kafka, przedsiębiorczyni, właścicielka sieci Tel Aviv Urban Food, Jarek Walczyk, doradca gastronomiczny, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów.
Źródło: Newsrm.tv