Piec – niezbędnik w gastronomii profesjonalnej

Rynek stale się rozwija i wciąż powstają nowe działalności gospodarcze. Dotyczy to zwłaszcza branży gastronomicznej. Ogromne zainteresowanie zdrowym stylem życia i prawidłową dietą sprawiło, że pojawiło się mnóstwo lokali serwujących zdrową żywność. Duża ilość programów kulinarnych emitowanych przez stacje telewizyjne również zainspirowała przedsiębiorców do uruchamiania kolejnych restauracji. Właściciele mogą decydować się na knajpki serwujące różne potrawy. Bez względu na rodzaj oferowanych posiłków, kuchnia musi być wyposażona w odpowiednie sprzęty. Szerokie blaty, krajalnice i odpowiednie naczynia to tylko niektóre z elementów, umożliwiające kucharzom gotowanie. Jednym z najbardziej istotnych kwestii jest dostęp do funkcjonalnego pieca.

Parametry, dostosowane do zapotrzebowań

Każdy z pieców charakteryzuje się innymi właściwościami. Nawet praca dwóch identycznych modeli będzie się od siebie nieco różniła. Użytkownik musi początkowo zapoznać się ze sposobem działania danego sprzętu. Nie zawsze będzie trzeba przyrządzać w nim potrawę dokładnie tyle samo czasu, ile zalecono w określonym przepisie. Właściciel lokalu musi zatroszczyć się o to, aby każdy nowy pracownik został przeszkolony z obsługi sprzętu. Wpłynie to pozytywnie na bezpieczeństwo. Ważne jest, aby ilość, rozmiar i funkcje urządzenia zostały dostosowane do zapotrzebowań kuchni. Fagor oferuje zarówno piece elektryczne, jak i te gazowe. Każdy z nich charakteryzuje się innymi cechami. Można tutaj zaliczyć wydajność, moc oraz wymiary.

Oszczędność czasu i wysoka jakość

Okazuje się, że piec może spełniać inne funkcje oprócz tych obejmujących przygotowanie potraw. Oferowany przez Fagor model służy również do odgrzewania posiłków. Dużą zaletą urządzenia jest to, że w żaden sposób nie zmienia smaku oraz zapachu dań. Mogą zostać umieszczone w piecu w pojemnikach lub na talerzach. Proces w żadnym stopniu nie wpływa również na wygląd jedzenia. Zabieg pozwala zaoszczędzić dużo czasu i jest przydatny zwłaszcza podczas tzw. godzin szczytu. Oczywiście w pierwszej chwili wydawać by się mogło, że jest to działanie nieuczciwe w stosunku do klienta. Jakość podgrzanego posiłku jest jednak bardzo wysoka, a cały zabieg nie powoduje eliminacji wartości odżywczych potrawy. Kucharze mogą zatem liczyć na zadowolenie gości.

Ważne jest, aby wygląd miejsca współgrał z oferowaną kuchnią. W przeciwnym wypadku pojawi się efekt chaosu. Jeśli przykładowo klient może skosztować w lokalu głównie chińskich dań, sala może zostać utrzymana w czerwonych i złotych barwach, a z sufitu mogą zwisać duże, kuliste żyrandole. Z drugiej strony, odpowiedni sprzęt to warunek numer jeden, aby kuchnia stała się bardziej funkcjonalnym miejscem, praca w niej bardziej efektywna, a wydawane z niej dania jeszcze smaczniejsze. Ważne jest również to, aby zadbać o czystość pomieszczenia. Maszyny powinny być czyszczone specjalnymi detergentami, które w żaden sposób nie wpłyną na zapach oraz smak przygotowywanych posiłków. Pamiętajmy, że kuchnia jest miejscem, w którym przyrządzamy potrawy, dlatego obecność bakterii i zarazków jest tutaj niedopuszczalna.

Author: admin

Share This Post On