Przetwory na zimę przygotowuje 50% Polaków. Chcemy mieć pewność, że to, co wkładamy do słoików, jest w pełni naturalne i pozbawione konserwantów. Nasza tradycja robienia weków na zimę wspaniale wpisuje się w coraz modniejszy trend zdrowego odżywiania. Doceniamy również smak domowych marynat i możliwość zaoszczędzenia dzięki nim pieniędzy.
Jak wynika z badania Barometr Providenta, warzywa i owoce zamyka w słoikach aż 65% osób żyjących na wsi. „Nic dziwnego – mają one nieograniczony dostęp do świeżych, letnich zbiorów. Coraz częściej jednak także mieszkańcy miast hodują jarzyny na działkach lub w przydomowych ogródkach i przygotowują przetwory (42%). Często pieką oni też sami chleb” – komentuje w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Karolina Łuczak, kierownik ds. komunikacji z Provident Polska.
„W większych, co najmniej pięcioosobowych, rodzinach przetwory przygotowuje się częściej (82%). Wśród singli tę tradycję kontynuuje zaledwie 30% ankietowanych” – mówi Przemysław Kasza, specjalista ds. badań, analiz i raportowania z Provident Polska. Gromadzenie zapasów na zimę jest mniej popularne w gospodarstwach domowych znajdujących się w gorszej sytuacji ekonomicznej (27%).
Trzech na dziesięciu respondentów twierdzi, że robi weki z przyzwyczajenia. 21% ceni sobie kontrolę nad tym, co i w jaki sposób przetwarza. 13% Polaków domowe marynaty smakują bardziej niż te kupowane w sklepie. Co piąty badany uważa z kolei, że przygotowywanie przetworów samodzielnie to duża oszczędność dla domowego budżetu. Nie wszyscy jednak się z tym zgadzają. 42% ankietowanych twierdzi, że zakup gotowych produktów jest bardziej opłacalny. Poza tym 48% biorących udział w badaniu jako przeszkodę w przygotowywaniu przetworów wskazuje brak czasu, 36% – umiejętności, a 16% – miejsca do przechowywania.
Źródło: InfoWire.pl