Polacy uwielbiają jedzenie, a co najlepsze, w swojej miłości nie ograniczają się jedynie do tradycyjnego schabowego i rosołu w niedzielę. W ciągu kilku ostatnich lat nasze społeczeństwo przeżyło prawdziwą rewolucję smaków i chociaż wciąż kochamy to co nasze, nie boimy się eksperymentować, kosztować, spotykać się w kawiarniach i restauracjach.
Dzięki temu lokale i punkty gastronomiczne to wspaniale rozwijająca się branża, w której swój udział chcą mieć zarówno doświadczeni latami pracy kucharze oraz młodzi ludzie hołdujący modnym nurtom takim jak street- czy slow food. Polska kuchnia doczekała się także uznania za granicą – świadczy o tym Gwiazdka Michelin dla Atelier Amaro utrzymywana od 2013 roku oraz 24 lokale opisane w prestiżowym przewodniku Michelina. Restauracja z pomysłem może przynieść duże dochody zarówno prywatnemu właścicielowi, jak i podnieść renomę hotelu, w którym się znajduje. I chociaż nie musimy gotować niczym Modest Amaro czy Daniel Pawełek, to istnieje wiele czynników, które musi spełniać lokal, aby zdobyć popularność. Poza smacznym jedzeniem równie ważny jest design.
Nie oszukujmy się, gdybyśmy chodzili do restauracji tylko dlatego, że jesteśmy głodni, połowa lokali gastronomicznych szybko ogłosiłaby upadłość. Jedzenie samo w sobie nas cieszy, bez względu na to, czy spożywamy prosty posiłek w knajpce specjalizującej się w śniadaniach czy kolację z drugą połówką, przyjaciółmi lub rodziną. Podobnie większość ludzi – wychodząc aby coś zjeść, chce nasycić także zmysł estetyczny. Poza tym, zanim jedzenie znajdzie się na stole gościa minie trochę czasu. Ten czas, oraz późniejszą konsumpcję i rozmowy z towarzyszami na pewno przyjemniej spędzić w pięknym otoczeniu i komforcie, niż w byle jak urządzonym lokalu. Dodatkowo często to właśnie wnętrze restauracji może zachęcić lub zniechęcić gościa do wejście i pozostania w niej.
Wystrój restauracji to coś więcej niż ściany i podłogi, najlepiej wiedzą o tym specjaliści z firmy Dominova – Zanim przystąpimy do urządzenia wnętrza lokalu zastanówmy się nad jego typem. Oświetlenie to bardzo ważna sprawa. Jasne światło zapewniające pełnię widzenia jest idealne dla kawiarni, to ciemne, bardziej nastrojowe zalecamy w restauracjach – radzą.
Podobnie rzecz ma się z meblami. W lokalu gastronomicznym muszą być one nie tylko piękne, ale także wygodne – to wizytówka lokalu, z którą klient będzie miał kontakt przez cały czas. Szczególnie ważne są krzesła – inne nadają się do miejsca na szybki lunch, inne natomiast powinny znaleźć się w restauracji, w której goście spożywają pełnowymiarowy posiłek (z przystawką, zupą, daniem głównym i deserem). Meble powinny być wygodne, a przede wszystkim pasować estetyką do reszty lokalu – najbardziej uroczą knajpkę w stylu retro zepsują nowoczesne, metalowe krzesła krzesła. Jeżeli chcemy, a by w naszym lokalu goście mogli usiąść przy barze, znajdźmy hokery pasujące materiałem wykonania i wyglądem do pozostałych mebli.
– Poruszając kwestię mebli w gastronomii warto poruszyć jeszcze temat ogródków, które często traktuje się „po macoszemu”– dodają specjaliści z białostockiej firmy – Często restauratorzy otwierają ogródek i wykorzystują w tym celu meble lub parasole od sponsora np. producenta piwa, z którym podpisują umowę. Generalnie nie jest źle, coraz bardziej dbamy o urodę knajpek na powietrzu, jednak wciąż jest wiele do zrobienia. A przecież ogródek od wiosny do jesieni to wizytówka firmy.
Warto w tym celu zapoznać się z ofertą sklepów, które tak jak Dominova mają w ofercie pełne wyposażenie mebli dla restauracji. Dzięki temu możemy wybrać sposób i materiał wykonania, styl oraz rodzaj mebli, które dodadzą uroku naszej kawiarni lub restauracji i sprawą, że goście będą chcieli do niej wracać.