Home Aktualności Specjaliści z branży podpowiadają, jak smażyć frytki

Specjaliści z branży podpowiadają, jak smażyć frytki

przez Andrzej

Wbrew pozorom właściwe przygotowywanie frytek nie jest taką prostą sprawą. Dlatego warto skorzystać z porad specjalistów. Dostosowanie się do zasad sprawi, że Twoi bliscy po skosztowaniu przysmaków będą uważać Cię za kulinarnego mistrza. Sprawdź, co podpowiadają fachowcy z Farm Frites, trzeciej na świecie co do wielkości firmy, zajmującej się wytwarzaniem produktów ziemniaczanych.

Dziesięć zasad do usmażenia pysznych frytek

  1. Proporcje. Idealne połączenie, to jedna część frytek na dziesięć części tłuszczu.
  2. Smażenie ma znaczenie. Należy smażyć zamrożone frytki. Dlaczego? Ponieważ wchłaniają mniejszą ilość tłuszczu, a w efekcie końcowym są znacznie smaczniejsze.
  3. Bez odsmażania. Frytek nie wolno ponownie smażyć, gdyż nie tylko będą bardzie tłuste, ale i stracą chrupkość.
  4. Czas. Producenci nieprzypadkowo podają na opakowaniach czas smażenia. Dla najlepszego efektu trzeba go przestrzegać.
  5. Temperatura. Najlepsza wynosi 175-180 stopni Celsjusza. Warto potrząsać koszykiem podczas smażenia.
  6. Przerwy. Skończyłeś smażyć porcję? Nie wyłączaj frytownicy, lecz zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
  7. Tłuszcz. Należy go regularnie wymieniać. Wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu zdecydowanie nie jest wskazane.
  8. Inne produkty. Tłuszcz wykorzystany do smażenia ryby albo mięsa należy wylać i do smażenia frytek wykorzystać nowy.
  9. Wstrząs. Specjaliści doradzają, aby na koniec smażenia otrząsnąć koszyk z zalegającego tłuszczu.
  10. Spożywanie. Najlepiej od razu po usmażeniu. Z czym? To już zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych gustów.

Chcesz wiedzieć więcej na temat frytek? Odwiedź adres frytki – www.farmfrites.pl. Producent przetwarzający ponad 1,3 miliona ton ziemniaków rocznie musi się znać na rzeczy. Warto wspomnieć, że Farm Frites posiada w swojej ofercie Quick Oven Fries, czyli najszybsze frytki do pieców gastronomicznych. Jedna porcja jest gotowa zaledwie w ciągu minuty, a samo pieczenie jest bezzapachowe. Wydajność pieczenia wzrasta aż o 93 procent. Warto więc zadbać o odpowiednią jakość, którą docenią zarówno restauratorzy, jak i ich klienci.

related articles

Napisz komentarz