Smaki kuchni świata

ZUPA Z PTASICH GNIAZD

ZUPA Z PTASICH GNIAZD

lut 5, 2013

5 dkg suszonych gniazd ptasich,
4 szklanki rosołu z kury,
2 piersi kurczęcia,
3 białka,
2 łyżki mąki kukurydzanej (ziemniaczanej),
2 łyżeczki soli,
8 dkg wędzonej szynki,
pól łyżeczki glutasoli

1. Namoczyć ptasie gniazda w szklance wrzącej wody i trzymać przez całą noc w wodzie. Osączyć i ułożyć zmiękczone gniazda na dużej patelni. Dodać 1,5 szklanki gorącej wody i dusić 30 min. Przełożyć do małej miseczki i schłodzić.
2. Schłodzić pół szklanki rosołu.
3. Posiekać mięso kurczęcia na miazgę, do mięsa powoli wlewać rosół stale mieszając. Dodać ubite białka.
4. Na 15 min. przed podaniem połączyć gniazda z resztą rosołu. Dodać mąkę rozprowadzoną dwiema łyżkami wody. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i dusić; dodać szynkę, sól i glutasól. Tuż przed podaniem zdjąć zupę z ognia i powoli wlać do niej – stale mieszając – mięso kurczęcia wymieszane z rosołem i białkiem.

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem × = 8

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>