Home Aktualności Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia

Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia

przez Andrzej
babka wielkanocna

Zdaniem niemal wszystkich Polaków (88%) pieczenie łączy pokolenia*. Szczególnie widoczne i doświadczalne jest to w okresie Wielkanocy.

Wnuki dekorują babki i mazurki pod czujnym okiem babci, a dzieci ot tak… prosto z serca pomagają mamom w odmierzaniu składników i wygniataniu ciasta. Tym samym kuchnia staje się miejscem łączenia tradycyjnych receptur z nowoczesnością wprowadzaną przez najmłodszych.

Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując je wspólnie, można mieć pewność, że będą pod każdym względem wyjątkowe.

Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście

Składniki:

  • 1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g ziemnej margaryny lub masła
  • 1 puszka masy kajmakowej Bakalland
  • 1 garść suszonych moreli Bakalland
  • 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland
  • 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland
  • 2 żółtka
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50 ml espresso

Sposób przygotowania:

Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz margarynę i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój ¼ ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).
Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut ciągle mieszając. Owoce i orzechy wymieszaj z ajerkoniakiem.
Zaparz espresso, połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz kolejne 15 minut.
Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.

Babka szafranowa

Składniki:

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Delecta
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka wódki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie Polewy o smaku białej czekolady Delecta

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę na babkę z kominem. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
Zalej szafran 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką wódki, a następnie odstawiam do ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę.
Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj ciasto (mieszadła świderki) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy oraz dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. ¾ foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180oC przez około 60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru wierzchu.
Ostudzoną babkę, odwróć i przełóż na talerz. Do miski z gorącą wodą włóż opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obetnij róg opakowania i polej roztopioną polewą wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

Smacznego!

*Dane: Panel badawczy Ariadna na zlecenie marki Delecta

related articles

Napisz komentarz